Kabinet presenteert Actieagenda Schiphol

Maandag 2 mei 2016

Staatssecretaris Dijksma (IenM) en minister Kamp (EZ) stuurden op 29 april 2016 de Actieagenda Schiphol naar de Tweede Kamer. De Actieagenda Schiphol bevat een overzicht van lopende en nieuwe acties om de concurrentiepositie van de luchthaven Schiphol te versterken.

Er worden 6 terreinen onderscheiden waarop de Actieagenda Schiphol acties heeft:

Minder kosten

Luchtvaartmaatschappijen moeten allereerst zelf hun kosten zien te verlagen. Maar de overheid kijkt ook naar mogelijkheden om luchthavenkosten te verminderen.

Waarborgen van de hubfunctie

Het kabinet en de sector willen het netwerk van verbindingen versterken waardoor zowel passagiers als vracht goed aangesloten blijven op de mondiale markt.

Beter bereikbaar over weg en spoor

Goede en betrouwbare aansluiting op hoofdwegen, hoofdspoorwegen en regionaal openbaar vervoer zijn voor Schiphol heel belangrijk. Het kabinet en regionale overheden investeren hier tot 2028 bijna € 12 miljard in.

Vernieuwend en duurzaam
De overheid geeft geld voor onderzoek en ontwikkeling van de luchtvaart. Vliegtuigen moeten minder CO2 uitstoten en daarmee duurzamer worden. De verwachting is namelijk dat de vraag naar luchtvaart tot 2050 sterk groeit.

Meer capaciteit Schiphol

Schiphol moet kunnen inspelen op de verwachte groei van de luchtvaart. Maar dit moet zo stil en zuinig mogelijk, zodat het milieu minder wordt belast.

Ruimte voor woningbouw en vliegen

Het kabinet zal ruimte bieden aan de groei van Schiphol en tegelijkertijd ruimte vinden voor woningbouw in de regio rondom Schiphol.

Klik hier voor de Actieagenda met bijbehorende stukken.

De aanbiedingsbrief, Actieagenda Schiphol en de adviesaanvraag Omgevingsraad Schiphol toekomstbestendig NNHS kunt u ook in het archief vinden op deze website.

Deel dit bericht

21 juli 2023

Verslag Regioforum – 14 april 2023

Lees meer
8 juni 2023

Maatschappelijke Raad Schiphol zoekt een Senior Beleidscoördinator

Lees meer